Zo verhoog je werknemersvitaliteit binnen je organisatie: tips en tricks voor HR-professionals

Je hebt geïnvesteerd in vitaliteit: misschien wel een sportabonnement, een gezonde lunch of workshop tijdens de vitaliteitsweek—maar de resultaten blijven uit. Het aanbod wordt nauwelijks gebruikt en er klinken wat negatieve geluiden. Klinkt dit bekend? Lees in dit artikel welke initiatieven wel aanslaan.

In dit artikel bespreken we hoe je als werkgever vitaliteit op de werkvloer verbetert met een vitaliteitspakket dat echt effect heeft op de gezondheid en welzijn van je medewerkers. We delen inzichten uit ons eigen vitaliteitsonderzoek onder +1000 medewerkers, waarin we laten zien welke vitaliteitsinitiatieven het beste aanslaan onder meerdere generaties. Zo kun jij als werkgever of HR-professional inspelen op de persoonlijke behoeften van je team. Ontdek hoe je een vitaliteitsprogramma op maat creëert dat verzuim verlaagt en de productiviteit verhoogt. Vitaliteit op de werkvloer is niet alleen een trend of belangrijk tijdens de vitaliteitsweek, maar essentieel voor een gezonde en productieve werkomgeving.

Lees verder voor tips en praktische voorbeelden om direct met werknemersvitaliteit aan de slag te gaan, in het artikel gaan we in op:

  • Wat betekent vitaliteit op de werkvloer?
  • Wat is het belang van vitaliteit?
  • Wat zijn de gevolgen van verzuim?
  • Wat zijn de uitdagingen op het gebied van vitaliteit?
  • Wat zijn de vitaliteitsvoorkeuren van meerdere generaties?
  • Waar liggen kansen op het gebied van vitaliteit voor werkgevers en HR-professionals?

Wat betekent vitaliteit op de werkvloer?

Als jij denkt aan vitaliteit, is dat dan voor iedereen hetzelfde? Of zou iedere persoon aan een ander aspect van zijn of haar gezondheid willen werken? Wanneer we het in dit rapport hebben over vitaliteit, dan bedoelen we de mentale en fysieke gezondheid van werknemers. Daarom hebben we vitaliteit gecategoriseerd in vier ondersteunende componenten: fysiek, mentaal, voeding en financiele gezondheid. Want je vitaal en gezond voelen is meer dan alleen sporten. Vitaliteit gaat ook over ontspanning en jezelf (mentaal) kunnen opladen. Voor de een betekent dat dagelijks een meditatie oefening doen, bijvoorbeeld via een app als Meditation Moments, de ander heeft meer aan een geboekte massage via Treatwell om de stress van zich af te laten glijden. Gezonde voeding is belangrijk voor zowel het fysieke als het mentale aspect, en het hebben van grip op je financiën draagt sterk bij aan het verminderen van stress en het verhogen van het gevoel van welzijn.

Zo is vitaliteit een breed begrip dat zich uitstrekt over verschillende aspecten van het leven van werknemers, waarbij elk component een unieke bijdrage levert aan hun algehele welzijn.

Het belang van werknemers vitaliteit

Natuurlijk zijn werknemers verantwoordelijk voor hun eigen gezondheid. Toch is de impact van vitale werknemers groot voor een bedrijf en jou als werkgever. Vitaliteit gaat, net als duurzame inzetbaarheid, over de mate waarin de medewerker nu en in de toekomst fit en energiek aan het werk kan blijven. Als de gezondheid van je werknemers beter is, dan presteren ze ook beter. Wanneer werknemers gezond zijn, zullen ze minder snel uitvallen door ziekteverzuim. En dat scheelt je tijd en geld. Laten dat nou net de bronnen zijn waar we altijd wat meer van kunnen gebruiken.Ondanks dat we weten dat we iets aan de vitaliteit van onze medewerkers moeten doen, meldde niet eerder zoveel mensen zich ziek, volgens het AD. En zieke werknemers, die kunnen niet werken. Een bijkomend voordeel is dat gezond gedrag van collega’s aanspoort om er aan mee te doen, blijkt uit onderzoek van de UU. Zo kan vitaliteit op de werkvloer blijven groeien.

Werknemers vitaliteit verbeteren

Behalve dat een gezonde werknemer een productieve werknemer is, heeft vitaliteit ook andere gevolgen. Door aan de vitaliteit van werknemers te werken, kun je opbouwende stress voorkomen. Met 1 op de 5 medewerkers tegen een burn-out aan, is het verlagen van stress geen overbodige luxe. Zo kan verzuim voorkomen worden.

Wat zijn de gevolgen van verzuim?

Het meest directe gevolg van verzuim is dat een werknemer zijn of haar werk niet meer kan doen. Werk blijft liggen en dat moet door iemand anders – een collega of vervanging – worden opgepakt. Dat zorgt voor extra werkdruk bij collega’s, maar ook voor extra kosten. Je betaalt loon door, moet vervanging vinden én die vervanging betalen. De kosten kunnen daardoor al snel oplopen. Wat verzuim precies kost? Daar zijn verschillende consenties over. Maar je kunt uitgaan van zo’n 400,- per dag. Een studie van Inuka Coaching toont aan dat de kosten voor gezondheidsproblemen gerelateerd aan een burn-out zelfs kunnen oplopen tot gemiddeld €60.000 per jaar per individuele burn-out.

Wat zijn de uitdagingen op het gebied van vitaliteit?

Een tijdje terug organiseerden we een webinar over vitaliteit. Tijdens het webinar stelden we de vraag: Wat was de grootste uitdaging voor werkgevers en HR personeel bij het aanbieden van een vitaliteitsprogramma? De aanwezigen konden stemmen op de uitdaging die volgens hen de grootste impact had. De resultaten zijn als volgt:

  • Gebrek aan betrokkenheid en deelname van medewerkers (37%)
  • Budgettaire beperkingen voor het opzetten van programma’s en activiteiten (28%)
  • Onvoldoende kennis en expertise op het gebied van vitaliteitsmanagement (21%)
  • Tijdsdruk en prioriteiten van andere bedrijfsinitiatieven (14%)

Wij geloven dat een persoonlijk aanbod, waarbij de werknemer de regie in handen heeft, deze uitdagingen kan oplossen. In de volgende sectie kijken we hoe de data dit ondersteunt.

Wat zijn onze inzichten op het gebied van vitaliteitsvoorkeuren?

Dit artikel is opgesteld op basis van vitaliteitsdata van onze eigen gebruikers. We hebben daarvoor gekeken naar het aantal selecties van arbeidsvoorwaarden ‘benefits’ in onze app die onder vitaliteit vallen. In totaal zijn dit 19.264 selecties van 62 verschillende benefits (data van 2023). Om de selecties van de vitaliteit benefits overzichtelijk te maken hebben we de 62 benefits in drie hoofdcategorieën onderverdeeld: fysiek, mentaal en voeding. Lichamelijke gezondheid is de basis voor ieders gezondheid. Je geestelijke gezondheid gaat hand in hand met je lichamelijke gezondheid. Tegelijkertijd is de juiste voeding onmisbaar voor een goede fysieke gezondheid. Alle drie hoofdcategorieën hebben daarom invloed op hoe je je voelt en hoeveel energie je hebt. Als je een van deze categorieën weg zou halen, kan de vitaliteit van een werknemer uit balans raken.

De hoofdcategorieën hebben we in een aantal subcategorieën onderverdeeld:

  • Sport (fysiek): sportscholen en opties voor yogalessen
  • Mobiliteit (fysiek): swapfietsen en leasefietsen;
  • Mentale gezondheid (mentaal): meditatie apps, coaching en trainingen;
  • Wellness (fysiek): massages en andere schoonheidsbehandelingen;
  • Overig (mentaal): o.a. gezondheidstesten, voedingscoaching en slaapcoaching;
  • Eten (voeding): o.a. maaltijdboxen en gezonde sapjes;
  • Supplementen (voeding): supplementen en vitamines.

Tijdens ons contact met verschillende bedrijven zien we met name een verschil in waarom een bedrijf ons benefitspakket wilt aanbieden. Er zijn twee veelvoorkomende scenario’s:

  • Bij grote bedrijven (1000+ werknemers) is betrokkenheid op het arbeidsvoorwaardenpakket vaak een uitdaging. Er is dan al een mooi pakket opgezet, maar er wordt niet genoeg mee gedaan. Bijvoorbeeld omdat werknemers het proces te lastig vinden. Of überhaupt niet weten waar ze recht op hebben. Door lage adoptie van bestaande arbeidsvoorwaarden, stappen deze werkgevers graag over op een breder - maar persoonlijker - aanbod vanwege de flexibiliteit.
  • Bij kleinere bedrijven moeten arbeidsvoorwaarden vaak nog worden opgezet. Het kost niet alleen tijd om er achter te komen wat werknemers willen. Verschillende partners benaderen. Afspraken maken. Laat staan de werknemers een voor een werknemers koppelen met een partner. Deze tijd is hard nodig voor andere taken.

Conclusie: waar liggen kansen op het gebied van werknemersvitaliteit?

Hoe creëer je een vitaliteitsprogramma dat inspeelt op de verschillende behoeften van je medewerkers? We hebben 5 vitaliteits tips voor je op een rijtje gezet:

1. Creëer een generationeel vitaliteits aanbod

Creëer een aanbod aan arbeidsvoorwaarden dat past bij verschillende generaties. Ons onderzoek laat zien dat Gen-Z en Millenials (20-29 jarigen) met 62% het grootste aandeel van de vitaliteit benefits selecteert. De 30-40 groep is kleiner, maar met 33% nog steeds een redelijk groot aandeel. Als we kijken naar Onder de 20 jaar en 40+ leveren ze met 1% en 4% maar een klein aandeel. Ga daarom ook na wat werknemers willen en kijk hierbij ook naar generatieverschillen. Zo kun je de vitaliteit benefits beter aanpassen aan de vraag. Wanneer het pakket beter past bij een brede groep werknemers, slaag je erin om het gebruik toe te laten nemen.

2. Maak het vitaliteits aanbod zichtbaar voor meer betrokkenheid

Zoals we eerder noemden is het gebrek aan betrokkenheid één van de grootste uitdagingen bij het aanbieden van een vitaliteitsprogramma. Door het aanbod zichtbaarder te maken, zullen medewerkers hun secundaire arbeidsvoorwaarden meer waarderen. Werknemers zullen de arbeidsvoorwaarden niet gebruiken als ze moeilijk te vinden of te gebruiken zijn. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om nieuwe initiatieven of arbeidsvoorwaarden die al jaren beschikbaar zijn.

3. Laat je vitaliteits aanbod aansluiten bij de cultuur van je bedrijf

Zorg ervoor dat het aanbod je waarden reflecteert met betrekking tot vitaliteit. Focus bijvoorbeeld op sportschoolabonnementen als werknemers graag na werk samen gaan sporten. Of organiseer een bootcamp tijdens werktijden om sporten toegankelijk te maken voor al je werknemers.

4. Divers vitaliteits aanbod slaat aan

Ons onderzoek laat zien dat er veel gebruikgemaakt wordt van de brede keuze: zelfs binnen een kleine categorie als Eten (1,4%) maken gebruikers selecties uit zes verschillende benefits. In Sport, de grootste categorie, is dat 20. Opvallend is dat de subcategorie Overig, met een bijdrage van maar 1%, toch bestaat uit tien verschillende benefits. Elk individu heeft andere vitaliteitsbehoeften, daarom is een persoonlijk vitaliteits aanbod onmisbaar in de arbeidsvoorwaardenstrategie van vandaag.

5. Geef de zoektocht uit handen

Een gevarieerd arbeidsvoorwaardenpakket samenstellen kost tijd en geld. Alleo neemt de zoektocht naar losse arbeidsvoorwaarden partners van je over. We hebben een volledig vitaliteit benefits aanbod op ons platform staan. En dat wordt constant uitgebreid. Sterker nog, wij hebben een goede onderhandelingspositie om sterke deals voor scherpe prijzen aan te bieden. Daarnaast mag je niet vergeten dat een divers vitaliteitsaanbod bijdraagt aan een lager verzuim en hogere productiviteit. Je secundaire arbeidsvoorwaarden via Alleo aanbieden zorgt daarom voor een hoge ROI. De lijst van 62 geselecteerde benefits die hebben bijgedragen aan de data van dit onderzoek is volledig beschikbaar in de Alleo app.

Creëer een vitaliteitsaanbod met Alleo

Wil je vitaliteit ook persoonlijk maken voor jouw team? Plan een kennismaking in met een van onze specialisten!

In de Alleo app vind je onder andere:

  • Sportscholen en vitaliteit (meer dan 10.000 locaties)
  • Coaching, mentale & financiele gezondheid
  • Fietsen & mobiliteit
  • Groene arbeidsvoorwaarden
  • Voeding & boodschappen
  • Goede doelen
  • Cultuur & vrije tijd
  • Kinderopvang

Ben je benieuwd naar het gehele onderzoek naar vitaliteit op de werkvloer? Download de vitaliteitspaper via deze link.

Kennisbank

blog

Help de WKR vrije ruimte zit (bijna) vol! 11 Slimme tips & tricks om toch extraatjes te geven.

Op zoek naar frisse ideeën om je team te belonen, te motiveren en gezond te houden, zonder je hele budget aan de werkkostenregeling (WKR) kwijt te raken?
Lees post
press

Alleo en YoungCapital verlengen samenwerking met twee jaar

In een tijd waarin flexibiliteit en vrijheid in de werkomgeving essentiëler zijn dan ooit, zetten Alleo en YoungCapital gezamenlijk stappen richting de toekomst door hun samenwerking met twee jaar te verlengen.
Lees post
Rapport

Het Moderne IKB: hoe zet je dit als lokale overheid in?

In een tijd waarin medewerkers meer dan ooit zoeken naar maatwerk en flexibiliteit, biedt het Individueel Keuzebudget (IKB) dé kans om in te spelen op hun persoonlijke behoeften. Ontdek in deze paper hoe je als lokale overheid het IKB effectief inzet, en hoe dit bijdraagt aan een meer betrokken personeelsbestand.
Download