Investeren in duurzame inzetbaarheid met de MDIEU-subsidie

De MDIEU-subsidie biedt bedrijven de kans om te investeren in de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. In dit artikel wordt uitgelegd hoe bedrijven deze subsidie kunnen benutten en welke voorwaarden eraan verbonden zijn.

De MDIEU-subsidie biedt bedrijven de kans om te investeren in de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. In dit artikel wordt uitgelegd hoe bedrijven deze subsidie kunnen benutten, welke voorwaarden eraan verbonden zijn, hoe MDIEU kan worden ingezet voor flexibele arbeidsvoorwaarden via het Alleo-platform, en beantwoordt de meest gestelde vragen.

Wat is de MDIEU-subsidie?

De MDIEU-subsidie is enkele jaren geleden opgezet om bedrijven te ondersteunen bij het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. De regeling is breed opgezet en richt zich op activiteiten die bijdragen aan gezond, veilig en vitaal werken. Werkgevers kunnen tot 50% van hun kosten subsidieerd krijgen voor activiteiten die binnen deze thema's vallen.

“De MDIEU-subsidie is een breed gedefinieerde regeling die bijdraagt aan gezond, veilig en vitaal werken, wat natuurlijk een super hot topic is. Allerlei activiteiten die bijdragen aan deze thema's kunnen binnen deze subsidieregeling gesubsidieerd worden tot wel vijftig procent." - Jeff Schoenmakers Hezelburcht

Voorwaarden en aanvraagproces

Looptijd en budget

De subsidieperiode loopt van september 2024 tot eind 2025. Aanvragen moeten op 2 september worden ingediend. Het budget voor de vorige ronde was binnen 20 minuten volledig opgevraagd, wat aangeeft hoe populair en competitief de MDIEU-subsidie is.

Minimale subsidiebedrag

Het minimale subsidiebedrag is €75.000, wat betekent dat de projectkosten minimaal €150.000 moeten bedragen. Zowel interne als externe kosten kunnen worden meegenomen, mits ze binnen de projectperiode vallen.

Aanvraag onderdelen

Een subsidieaanvraag bestaat uit drie onderdelen:

  1. Bedrijfsanalyse: Hierin worden de knelpunten binnen de organisatie beschreven.
  2. Activiteitenplan: Dit plan beschrijft de oplossingen en activiteiten die worden geïmplementeerd om de knelpunten aan te pakken.
  3. Begroting: Een gedetailleerde kostenverdeling van de activiteiten.

Praktische voorbeelden

Leiderschapstrainingen

Veel organisaties investeren in leiderschapstrainingen voor zowel hoger als lager management. Deze trainingen dragen bij aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers en managers en kunnen worden gesubsidieerd via de MDIEU-subsidie.

Online academy

Een online academy biedt medewerkers toegang tot maatwerktrainingen die aansluiten bij hun werkzaamheden en uitdagingen. Dit is een effectieve manier om te investeren in leren en ontwikkelen en kan worden ondersteund door de MDIEU-subsidie.

Ergonomie training

Ergonomie trainingen zijn essentieel voor medewerkers die fysiek zwaar werk verrichten. Deze trainingen verhogen het bewustzijn over de impact van zware lasten op het lichaam en dragen bij aan een gezondere werkomgeving. Ook deze activiteiten kunnen onder de MDIEU-subsidie vallen.

Vitaliteitsplatform

De kosten voor de aanschaf van een vitaliteitsplatform, zoals Alleo, kunnen ook worden meegenomen in de subsidieaanvraag. Alleo helpt organisaties met het inrichten van flexibele arbeidsvoorwaarden, met name op het gebied van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid.

Veelgestelde vragen 

Kunnen bestaande initiatieven worden gesubsidieerd?

Ja, bestaande activiteiten kunnen worden meegenomen, mits ze binnen de projectperiode vallen en mogelijk worden uitgebreid met nieuwe activiteiten. Dit kan ook onder de MDIEU-subsidie.

Zijn personeelskosten subsidiabel?

Ja, uren van medewerkers die activiteiten uitvoeren en mogelijk maken, kunnen worden meegenomen. Uren van deelnemers aan trainingen zijn echter niet subsidiabel. Dit geldt ook voor de MDIEU-subsidie.

Hoeveel tijd kost het om een aanvraag voor te bereiden?

Dit kan variëren per organisatie. Zonder ervaring kan het tot 80 uur duren, maar met externe ondersteuning kan dit worden teruggebracht tot ongeveer 20 uur. Dit geldt ook voor aanvragen voor de MDIEU-subsidie.

Welke medewerkers moeten betrokken zijn bij de aanvraag?

Belangrijke deelnemers zijn meestal de HR-manager, een directeur voor goedkeuring, en Finance voor de begroting. Soms is ook een externe opleider betrokken. Dit is ook van toepassing op de MDIEU-subsidie.

Kunnen de uren voor het opstellen van de aanvraag worden meegenomen in de begroting?

Nee, de uren voor het opstellen van de aanvraag zijn niet subsidiabel. Activiteiten zijn pas subsidiabel vanaf het moment van indienen van de aanvraag. Wel is er een vaste vergoeding van €5.000 voor het opstellen van de bedrijfsanalyse, mits de subsidie wordt toegekend. Dit geldt ook voor de MDIEU-subsidie.

Wat is het slagingspercentage van de aanvragen?

Het slagingspercentage hangt sterk af van de snelheid en volledigheid van de aanvraag. De aanvragen worden beoordeeld op basis van "first come, first serve". In de laatste ronde werden ongeveer 250-300 aanvragen goedgekeurd uit een totale pot van €100 miljoen. Het is cruciaal om de MDIEU-aanvraag tijdig en volledig in te dienen. 

Zijn er bepaalde industrieën of organisaties die een grotere kans op slagen hebben?

Alle organisaties, ongeacht grootte of sector, mogen zich inschrijven voor deze regeling. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen grote bedrijven en kleinere ondernemingen. Zolang aan de regelgeving wordt voldaan en de aanvraag op tijd wordt ingediend, maakt elke organisatie kans. Dit geldt ook voor de MDIEU-subsidie.

Hoe kan het platform van Alleo bijdragen aan een succesvolle MDIEU-subsidie?

Het platform van Alleo kan een belangrijke rol spelen bij het realiseren van duurzame inzetbaarheidsdoelen binnen de MDIEU-subsidie. Alleo biedt een platform dat medewerkers de vrijheid geeft om te kiezen uit een breed scala aan activiteiten die bijdragen aan hun vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Dit kan variëren van sport- en voedingsprogramma's tot coaching en opleidingen. Door deze activiteiten te integreren in het platform van Alleo, kunnen organisaties niet alleen voldoen aan de subsidievoorwaarden, maar ook een gestructureerd en geautomatiseerd systeem opzetten dat de duurzame inzetbaarheid van medewerkers bevordert. De kosten voor de aanschaf en implementatie van dit platform kunnen worden meegenomen in de subsidieaanvraag, waardoor organisaties een deel van hun investering kunnen terugverdienen.

Conclusie

De MDIEU-subsidie biedt een uitstekende kans voor bedrijven om te investeren in de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Door tijdig en goed voorbereid een aanvraag in te dienen, kunnen bedrijven profiteren van deze regeling en bijdragen aan een gezondere en productievere werkomgeving. 

💻 Wil je het webinar over de MDIEU-subsidie bekijken? Registreer je via deze link.

Kennisbank

blog

Groene en duurzame arbeidsvoorwaarden: wat zijn het en hoe haalbaar zijn ze?

Groene en duurzame arbeidsvoorwaarden zijn regelingen en voordelen die bedrijven aanbieden om zowel de ecologische voetafdruk van hun organisatie als het welzijn van hun werknemers te verbeteren.
Lees post
press

Na succesvolle tweede financieringsronde is YourCampus klaar voor expansie naar Duitsland

De Amsterdamse startup YourCampus heeft haar positie op de thuismarkt verstevigd en breidt nu uit naar Duitsland.
Lees post
Rapport

Hoe werkt de WKR naheffing?

In deze gids ontdek je hoe de WKR werkt, hoe je de vrije ruimte optimaal kunt benutten, en leer je slimme strategieën om effectief met naheffing om te gaan.
Download