Het Fietsplan: fiscale voordelen voor werknemers en werkgevers

Leer alles wat je moet weten over het fietsplan: hoe het fietsplan kosten bespaart, fiscale voordelen biedt en bijdraagt aan gezondheid en welzijn.

Het Fietsplan: fiscale voordelen voor werknemers en werkgevers

Weer of geen weer. Volle tegenwind of wind in de rug. Elektrisch of puur aangedreven door jezelf. In Nederland ben je nergens zonder fiets. In plaats van zelf een fiets aan te schaffen voor je woon-werkvervoer, kun je dankzij het fietsplan voordelig een leasefiets nemen. Het voordeel van het fietsplan? Er zijn er veel, maar het belangrijkst is dat de kosten van je fiets een stuk lager zijn dan wanneer je de fiets koopt. Via Alleo kunnen je medewerkers ook hun leasefiets regelen.  

Wat is het fietsplan?

De overheid heeft het fietsplan in januari 2020 ingevoerd, met als doel om fietsen naar je werk aantrekkelijker te maken. De regeling zorgt ervoor dat de kosten voor een leasefiets buiten de werkkostenregeling vallen (ook wel de WKR). Hierdoor zijn er een aantal fiscale voordelen, waardoor werknemers voor een stuk minder dan de aankoopprijs (tot wel 80% lager) een strakke fiets kunnen leasen. Het elektrische fiets fietsplan is trouwens gewoon mogelijk naast een leaseauto. Het sluit elkaar niet uit.

Fietsplan voordelen

Voor zowel de werknemer als werkgever heeft het fietsplan een aantal fijne voordelen:

  • Het fietsplan is kostenneutraal te introduceren voor de werkgever. Voor werkgevers betekent dit verminderde sociale lasten, aangezien er geen bijdragen betaald hoeven te worden over het bruto salaris voor de leasefiets.
  • Het fietsplan is laag in kosten voor de werknemer. Doordat de werknemer geniet van een bruto-netto voordeel bij het leasen van de fiets.
  • Het fietsplan is sinds 1 januari 2020 geen onderdeel meer van de WKR, waardoor je minder snel aan de limiet van je vrije ruimte zit.
  • Het fietsplan is goed voor de gezondheid en geluk van de werknemer. Het resultaat? Een hogere productiviteit en een betere kwaliteit van het geleverd werk.
  • Het fietsplan is een duurzame keuze vergeleken met een (lease)auto of het OV.

Hoe werkt het fietsplan?

Zoals hierboven genoemd is de fietsregeling in januari 2020 ingevoerd. Door het fietsplan kunnen de kosten voor de leasefiets van het brutoloon worden afgetrokken. Hierdoor wordt er minder belasting betaald over het brutoloon en de leasefiets. Zo financier je de fiets met een fiscaal voordeel.

Een voorbeeld van het fietsplan

Een werknemer besluit dat hij of zij met een elektrische fiets naar werk wil reizen en introduceert het idee van het elektrische fietsplan bij zijn werkgever. Samen kiezen ze een e-bike uit via een lease aanbieder. De maandelijkse kosten van de lease bestaan uit het bedrag voor de fiets- en service- en onderhoudskosten. Dankzij de fietsregeling wordt een deel van deze kosten betaald vanuit het brutoloon, meestal zo’n 15% tot 20%. Door deze verlaging van het brutoloon hoeft de werkgever uiteindelijk minder belasting en sociale premies over het loon te betalen. Een voordeel dus.

Verlaging sociale lasten

Dankzij deze fiscale voordelen kan de werkgever besluiten om het bedrag van het belastingvoordeel vervolgens weer voor de financiering van de fiets te gebruiken, waardoor hij alsnog precies hetzelfde brutoloon betaalt voor de werknemer – zelfs met fiets. De werknemer financiert de rest van het bedrag zelf, maar de kosten zijn lager dan bij een privé lease.

De werkgever betaalt zo zonder extra kosten een deel van de leasefiets. De werknemer krijgt hierdoor dus een 'gratis' korting op het leasebedrag. Dit maakt het een no-brainer van een arbeidsvoorwaarde ‘benefit’.

Fietsplan en WKR

Zoals eerder genoemd valt de leasefiets sinds januari 2020 buiten de werkkostenregeling. Hierbij maakt het niet uit of de werkgever bijdraagt aan de leasekosten of niet.

Hoezo valt het fietsplan buiten de WKR om?

Omdat er geen directe eigendomsoverdracht is tussen de werkgever en werknemer, valt het fietsplan buiten de WKR om. Door de fietsregeling geeft de werkgever de fiets niet direct, maar wordt de financiering ervan als het ware uitgeleend.

Hoe werkt het fietsplan met de WKR?

Als je een leasefiets via de WKR regelt ben je al snel door je vrije ruimte heen. Hierdoor kun je niet voor al je medewerkers een leasefiets betalen of je WKR voor andere benefits gebruiken. Met de nieuwe fietsregeling heeft de overheid ervoor gekozen dat de leasefiets buiten de WKR valt, maar dat het bedrag wordt ingehouden op het brutoloon. Daarnaast is er geen limiet meer aan de aankoopprijs van de fiets. Bedrijven stellen nu zelf de ‘spelregels’ op. Uit welke fietsen werknemers kunnen kiezen kan bijvoorbeeld afhangen van contractduur of salaris.

Voorwaarden fietsplan

De voorwaarden van het fietsplan regelt de werkgever. Er is geen wettelijke regelgeving meer voor wie welke kosten betaald, dat bepaalt de werknemer zelf. Er is ook geen maximale prijs die de fiets mag hebben. Omdat de kosten nu buiten de WRK omgaan, is er ook geen limiet op hoeveel fietsen er per bedrijf geleased kunnen worden. De nieuwe regelgeving neemt dus vooral heel veel voordelen met zich mee.

Fietsplan voor jouw werknemers? Boek een demo!

Voor de werkgever is de fietsregeling een onwijs aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde om te bieden. Het fietsplan 2023 is kostenneutraal voor de werkgever en de fiets wordt geleased met korting voor de werknemer.

Dankzij onze samenwerking met Lease a Bike kun je je werknemers via Alleo een leasefiets aanbieden. Zo zorgen we samen met Lease a Bike voor gezondere en productievere werknemers, iets waar zowel werknemer als werkgever veel aan heeft.

​Wil je het fietsplan bij jouw bedrijf invoeren? Boek een demo met een van onze arbeidsvoorwaarden experts.

Kennisbank

blog

Help de WKR vrije ruimte zit (bijna) vol! 11 Slimme tips & tricks om toch extraatjes te geven.

Op zoek naar frisse ideeën om je team te belonen, te motiveren en gezond te houden, zonder je hele budget aan de werkkostenregeling (WKR) kwijt te raken?
Lees post
press

Alleo en YoungCapital verlengen samenwerking met twee jaar

In een tijd waarin flexibiliteit en vrijheid in de werkomgeving essentiëler zijn dan ooit, zetten Alleo en YoungCapital gezamenlijk stappen richting de toekomst door hun samenwerking met twee jaar te verlengen.
Lees post
Rapport

Het Moderne IKB: hoe zet je dit als lokale overheid in?

In een tijd waarin medewerkers meer dan ooit zoeken naar maatwerk en flexibiliteit, biedt het Individueel Keuzebudget (IKB) dé kans om in te spelen op hun persoonlijke behoeften. In deze paper lees je hoe je als lokale overheid het IKB effectief kunt inzetten en hoe dit bijdraagt aan een meer betrokken en gemotiveerd personeelsbestand.
Download